United Way Vértes Vidéke Alapítvány, Tatabánya

United Way Vértes Vidéke Alapítvány, Tatabánya

Cím: 2800 Tatabánya, Kodály tér 2/A
Telefon: (0036-34)318-265
E-mail: uwtatab@chello.hu
Honlap: http://www.unitedwaytatabanya.hu
Képviselője: Urbán Zsuzsanna

A United Way-Vértes Vidéke Alapítvány küldetése: Komárom-Esztergom megye civil szervezeteinek segítése, fejlesztése nonprofit szolgáltatásokkal, adománygyűjtés eredményeként példaértékű közösségi programok anyagi támogatásával.
Szolgáltatásainkat hatodik éve a Civil Szolgáltató Központ feladatkör keretében látjuk el. A támogatott célcsoportunk (előzetes szükségletfelmérés alapján, ill. az adományozók megjelölésével) az egészségkárosodottak, a megelőzéssel foglalkozó közösségek tagjai. Főként cégadományokat fogadunk, az önkormányzat döntése alapján a helyi adóból is átadhatnak 5%-nyi hányadot a pályázati keretünkbe. Pályázatunk un. tatabányai tagozatában a korábbi szervezeti programtámogatások után ez évtől egy központi rendezvény közös megrendezését támogatjuk. (Tatabányai Egészség Napja). Az anyagi támogatás mellett a szervezetek együttműködését, munkamegosztását bátorítjuk

A magánemberek adományalapját az ugynevezett Mecénások Társasága tagjai éltetik, ők azonban adományaikat döntésük értelmében a gyermekbetegségek megelőzésével, kezelésével foglalkozó szervezeti programokra szánják.
A Társaság tagjai főként az „Év mecénása" díjazottjaiból verbuválódtak. Minden évben egy nagy társadalmi esemény keretében a Tatabányai Társasági Estélyen kapják az elismerést a cégvezetők a helyi civil szervezetek javaslatára.

A díjazottak többsége az alapítványunk stratégiai céljainak megvalósítására elkötelezett szövetségesünk lett. Segítik az adományozás kultúrájának erősödését. Az adományozók és a rászorulók közötti kapcsolat ápolását különleges események élményei teszik emlékezetessé. „Egy nap Érted" elnevezéssel az egyik támogatott szervezet székhelyén (legutóbb az Autisták Lakóotthonában) ünnepi programot szerveztünk, műsort adnak és kapnak az otthon lakói, táncház, uzsonna, szülők, egyéb támogatott szervezetek betegcsoportok tagjai találkoznak az adományozókkal.
A támogatott szervezetek monitorozása a szervezetfejlesztés speciális eszköze lett.
Második éve külön szakmai vonulatként a foglalkoztatás célú megyei, főként szociális szervezetek hálózatát működtetjük. Információkkal, képzésekkel, szervezetfejlesztési programokkal segítjük továbbfejlődésüket, pályázatírói kapacitásukat. Cél, hogy egyre többen váljanak alkalmassá EU-s pályázatok megírására, nagy léptékű programok megvalósítására.
A feladat szakszerű ellátása érdekében több EU-s képzésen vettünk részt, illetve az OFA Alapítvány szakértői csoportja tagjaként az általuk szervezett szakmai programok, konferenciák információit továbbíthatjuk szervezeteinknek.
A CISZOK hálózati tagságán kívül egyéb szakmai hálózatokkal is kapcsolatban állunk, ezek közül kiemelkedik a Charles Mott Alapítvány által támogatott proHáló, országos program. Ezen belül alapítványunk a hálózatfejlesztési alprogramot vezeti.
Az itt szerzett tapasztalatokat, ismereteket megosztjuk a helyi szervezetekkel.

 

A cégektől, magánszemélyektől kapott adományokat elkülönített pénzalapból pályázat útján kaphatják meg a közösségek. Egyéneket nem, csak példaértékű közösségi programokat támogatunk.