Kovács György

1944. június 30-án Zircen születtem.
Általános Iskolába Siófokon és Zircen jártam. 1958-62-ig a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban tanultam, majd 1962-ben érettségiztem.
1962 őszétől Székesfehérváron tanultam két évig az ·Árpád·" Szakmunkásképző Intézetben, és szerszámkészítő szakmunkásvizsgát tettem 1964-ben. Gyakorlati képzésem színhelyén az Ikarusz székesfehérvári gyárában dolgoztam 1968-ig, és 1968 őszétől a volt Iskolám szakoktatójaként, az Ikarusz gyár Tanműhelyében tanítottam.
1970-ben a Váci Mihály Szakmunkásképző Iskola dolgozójaként tanítottam tovább a szakmunkásképzésben oktatóként, tanárként, s végül gyakorlati oktatás vezetőként. Közben a dunaújvárosi Műszaki Főiskolán szereztem Műszaki oktatói képesítést, majd 1975-ben a pécsi Tanárképző Főiskolán műszaki szakos tanári diplomát.
1975-ben új intézményként indult Székesfehérváron az Ifjúsági és Úttörőház, és ennek az intézménynek lettem az igazgatója. Munkatársaim segítségével rövid idő alatt ismertté vált az intézmény tevékenysége szerte az országban.
1978-ban a szombathelyi Tanárképző Főiskolán népművelő szakon diplomát szereztem.
1979-ben a Megyei Művelődési Központ igazgatója lettem. Az elmúlt évtizedekben a Művelődési Központ neve ismertté vált az országban és a határokon túl is.
A Művelődési Központ segítségével az amatőr művészeti mozgalom megújult. A tárgyalkotó népművészet csoportjainak, közösségeinek létrehozásában, a szakemberek képzésében intézményünk dolgozta ki az országban elsőként a képzési tematikát és az oktatás rendszerét a népművészet és a néptánc területén.
Említésre méltó az a kiadványozási tevékenység, amely során elkészítettük szakemberek segítségével a Fejér Megye Néprajza sorozat három kötetét és az István király Múzeummal közösen adtuk ki. Emellett számtalan közművelődési szakmai kiadványt is készítettünk.
1982-ben személyes közreműködésemmel jött létre az Országos Népművészeti Egyesület. Az elmúlt években számtalan a megyében működő civil szervezet, egyesület, alapítvány létrehozásában segítettem.
Munkám során mindig törekedtem arra, hogy a közművelődés különböző területein „műhelyek" működjenek, ahol az emberek szakmai tudást szerezhettek, értéket teremthettek.
Mindezt nyílt emberi kapcsolatok segítségével önzetlenül és egymást segítve valósítottam meg.
1996-ban súlyos betegségem arra késztetett, hogy választanom kellett a sok feszültséggel járó mindennapi munka és egy fékezett életvitel között. Lemondtam az intézmény vezetéséről, de továbbra is dolgozom részmunkaidőben címzetes igazgatóként a Művelődési Központban és végzem azt a munkát, amitől nem tudok megválni. A Művelődési Központban eltöltött évek alatt folyamatosan részt vettem szakági képzésekben oktatóként. Jelenleg segítem tapasztalataimmal a formálodó, erősödő és időnként göröngyös úton döcögő civil szervezetek életét, bízva abban, hogy az emberekben rejtőzködő tudást fel kell tárni és segíteni, hogy mindenki számára hasznosuló értékké váljon.
Különböző tanfolyamokon való részvétellel próbálok új ismereteket szerezni, amit hasznosítani akarok a mindennapi munkámban. /ECDL Start tanfolyam, EU pályázatmenedzsment képzés./
1998 óta részt veszek a Civil Szervezetek Fejér Megyei Szövetségének munkájában, amelynek 2001-2004 között az elnöke voltam.

Kovács György
Elérhetőségek:
8000 Székesfehérvár, Tass u. 3
Telefon: 06/20-580-9570
22-501-556
E-mail: rigyu@index.hu