Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete, Salgótarján

Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete, Salgótarján

Cím: 3100 Salgótarján, Főtér 5.
Telefon/Fax: (0036-32)423-477
E-mail: stcszk@mail.globonet.hu
Web: http://www.civilnograd.hu/
Egyesületi elnök: Uramecz János
Civil Szolgáltató Központ irodavezető: Vadasi Zsuzsanna

A Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete bejegyzésére 1989. május 4-én került sor, majd önálló irodájában megkezdte működését fő célkitűzései mentén, amely a későbbiek folyamán egyre bővült. Az egyesület tagságának létszáma jelenleg 2500 fő a megye számos településéről. A szervezet minősítése: kiemelkedően közhasznú.

Az egyesület klasszikus tevékenységének célja elsősorban a mozgáskorlátozottak érdekvédelme, érdekképviselete. Támogatja, szervezi és elősegíti a munkaerőpiacon a hátrányos helyzetű rétegek képzését és foglalkoztatását. Az egyesület gyógyító-egészségügyi rehabilitációs tevékenységet is folytat, segíti az egészségmegőrzést, a betegség megelőzését, elősegíti a mozgáskorlátozottak pihenését, üdülését, szabadidejük kulturált eltöltését. Tagjai részére különféle tanácsadásokat és kedvezményes szolgáltatásokat szervez. A lakásakadály mentesítési és fogyatékossági támogatás ügyintézése mellett esélyegyenlőségi napot, illetve fórumokat, sportrendezvényeket, hátrányos helyzetű gyermekek számára táborokat, gyógyfürdőjáratokat, kulturális rendezvényeket szervez.
Tevékenységi körének bővítése 1996 óta folyamatos. Életmód táborokat szervezett először a megyében, majd az országban élő mozgássérült fiatalok számára, 2000-től pedig szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeknek és fiataloknak is.
Az egyesület 1997-től működteti az Önálló Életvitel Központját, 2000-től pedig a megyei civil szervezetek számára a Civil Szolgáltató Központot. 2001 év folyamán mentor hálózatot hozott létre Pásztó, Bátonyterenye és Salgótarjáni kistérségében hátrányos helyzetű családok számára, foglalkoztatás elősegítése céljából.
2002 és 2004 között Bátonyterenye és kistérségében KID 2001 elnevezéssel programot folytatott 16-25 év közötti szakképzetlen, munkanélküli fiatalok munkaerőpiaci (re) integrációja céljából.
A Nógrád Megyei Civil Szolgáltató Központ Salgótarjánban 2000. március 14-én nyílt meg, az országos hálózat 13. tagjaként. Jelenleg az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egyesület közösen működteti a Központot. Az intézmény azóta információszolgáltatással, tanácsadásokkal és infrastruktúra biztosításával segíti a megyei civil szervezetek működését, továbbá elősegíti a nonprofit közösségi szervezetek egymással történő, továbbá a települési önkormányzatok közötti együttműködést.
Ennek érdekében a Nógrád Megyei Civil Szolgáltató Központ a következő tevékenységeket végzi: folyamatos tanácsadási rendszer (adózási, pénzügyi, jogi, pályázatírási); képzések és konferenciák szervezése; pályázatfigyelés; dokumentációtár (sajtófigyelés), és nonprofit könyvtár kiépítése; hírlevél és saját kiadványok; infrastruktúra biztosítása; „inkubátor" funkció: tér és iratszekrények biztosítása; induló szervezetek számára székhely biztosítása.

 

Kiadványok:
•        Salgótarjáni Civil Kalauz
•        Nógrád Megyei Civil Kalauz
•        Nógrádi Nonprofit Hírlevél
•        Salgótarján - a 80 éves város (cd-rom)
•        Nógrád megyei civil szervezetek forrásteremtési technikái - kutatás